Avoimet kylät – 750 kertaa kiitos!

Alla Suomen Kylätoiminta ry:n pj. Petri Rinteen kirje Avoimet Kylät -päivään osallistuneille 750 kylälle.


Avoimet Kylät -tapahtuma toteutui lauantaina 10.6. laajempana kuin koskaan. Lähes viidennes Suomen kylistä tarjosi jokaiselle jotakin. Itse sain osallistua karaokemaratoniin Suodenniemen Sävissä, jossa 24 tunnin aikana ehdimme laulaa melkein kaiken Abbasta Yöhön.

Tapahtumasta soitelleet toimittajat hämmästelivät sen nopeaa kasvua. Kyläthän olivat avoinna ensi kertaa vain neljä vuotta sitten Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntapiloteissa. Laajentuminen on malliesimerkki siitä, mitä maan kattavin maaseudun verkostomme voi tehdä hyvillä ideoilla.

Menestystarinat eivät synny itsestään. Kylät ja niiden maakunnalliset, seudulliset ja kunnalliset yhteenliittymät tekivät Avointen Kylien onnistumiseksi Suomi100-vuonna hurjan työmäärän. Ihan nimeltä mainiten saan kiittää Maaseutuverkoston Lauri Hyttistä sekä Suomen Kylätoiminta ry:n Marjut Haapasta ja Marianne Liitelää, jotka veivät tapahtuman tiedottamisen digiaikaan.

Kevään aikana eduskuntaan perustetussa kylätoimintaverkostossa huomio on myös kiinnittynyt toimintamme maantieteelliseen kattavuuteen ja aktiivisten kylien suureen lukumäärään. Kun ns. aluekehitys- ja kasvukeskuspuheenvuoroissa on maassamme tapana mainita vain noin neljä paikkakuntaa, tuppaa unohtumaan, että eletään, asutaan ja yritetään sitä muuallakin. Ja yhteenlaskettuna pienikin on suurta.

Olet tervetullut jakamaan tapahtumapäivän tarinoita, kuvia ja videoklippejä some-kanavissamme Avoimet Kylät ja Suomen Kylätoiminta ry, kuten monet ovat jo tehneetkin. Jännittävää nähdä, millaisen muodon ja volyymin pop up -tapahtumamme ottaa ensi vuonna – tämä ei ollut viimeinen laulu!

Petri Rinne