Tapiola näytti kaapin paikan jousipyssykisassa

Sastamalan Kylämarkkinoilla Honkolan kentällä käytiin sunnuntaina 30.7.2017 myös perinteinen kylien välinen jousiammuntakilpailu. Kilpailun järjesti Äetsän Jousiampujat ry. Edelliset kolme vuotta voittopokaali oli matkannut Kiikkaan Vähähaara-Seuralle, mutta tällä kerralla voiton vei Tapiolan kyläyhdistys. Joukkueessa nuoliaan virittivät Jari Mäki-Laurila, Olli Mäki-Laurila ja Oskari Mäki-Laurila. Onnittelut kovalle kolmikolle!

Kuten alla olevista kilpailun tuloksista ilmenee, Tapiolan voitto oli ylivoimainen. Kilpailussa ammuttiin kaikkiaan 12 nuolta, mikä tarkoittaa sitä, että Tapiola olisi ollut niukasti kisan ykkönen, vaikka olisi ampunut vain 11 nuolta. 🙂

1. Tapiolan kyläyhdistys 82 pist.
2. Rekikosken kyläyhdistys, Huittinen 75 pist.
3. Illon kyläseura 73 pist.
4. Tyrwään Kone- ja kulkuneuvoharrastajat 70 pist.
5. Honkolan Asukasyhdistys 64 pist.
5. Sävin Pyrkijä 64 pist.
7. Kiimajärven kyläseura 60 pist.
8. Stormin seudun kyläyhdistys 57 pist.
9. Lantulan seudun kyläyhdistys 45 pist.

Kuvassa vasemmalta lukien toiseksi sijoittuneen huittislaisen Rekikosken kyläyhdistyksen Arto Pärnistö, Valtteri Rekikoski ja Arto Rekikoski. Keskellä Tapiolan kyläyhdistyksen Jari Mäki-Laurila, Oskari Mäki-Laurila ja Olli Mäki-Laurila. Oikealla kolmanneksi sijoittuneen Illon kyläseuran Anne Joensuu ja Lotta Asikainen (joukkueeseen kuului myös Suvi Korhonen). Onnittelut kaikille palkituille!
Jousiammuntakentälle kerääntyi markkinoiden aikaan sankka joukko ampujia ja kannustajia. Tässä tyylinäytettä antaa suodenniemeläisen Sävin Pyrkijän Marko Takala.
Juontaja Tapio Riutta esitti kiperiä kysymyksiä jousiammunkisan järjestäneen Äetsän Jousiampujat ry:n tapiolalaiselle puheenjohtajalle Isto Harjunpäälle.

 

Sastamalan Kylämarkkinat Keikyän Honkolassa 30.7.2017 – Tapiola mukana

Perinteiset Sastamalan Kylämarkkinat järjestettiin Honkolan urheilukentällä Keikyässä sunnuntaina 30.7. Sää suosi tapahtumaa ja paikalle oli saapunut myös Tapiolan kyläyhdistys. Kylämarkkinat järjestettiin nyt kuudetta kertaa ja Tapiola on yksi harvoista Sastamalan kylistä, jotka ovat olleet mukana joka kerta.

Kirjankaupungin kirjakylän eli Tapiolan teltalla oli myynnissä etupäässä kirjallisuutta ja lehtiä. Kirsti Vesterbacka kauppasi mm. keväällä julkaistua kirjaansa ”Hiljainen kuin vesi ja matala kuin ruoho. Huutolaistytön selviytymistarina”. Lisäksi myynnissä oli tietenkin kesän korvalla julkaistua Tapiolan Juhlalehteä.

Arviot kävijämäärästä perustuvat puffettien myyntiin, jonka perusteella markkina-alueella olisi päivän aikana käynyt 600-700 ihmistä. Myös myyjät olivat päivään tyytyväisiä ja sää suosi, joten tapahtuma onnistui hienosti!

Kylämarkkinoilla oli monenmoista ohjelmaa lähtien lopenkulmalaisten Jallun & Vellun remontointivinkeistä ja Retrotytöistä aina Täti Taikakynän piirroksiin ja kylien väliseen jousiammuntakilpailuun asti. Perinteisesti markkinoiden alkufanfaarit soitti tälläkin kertaa Kiikan Torvisoittokunta. Myös Tyrwään Kone- ja kulkuneuvoharrastajat olivat paikalla noin 15 ajoneuvon voimin.

Hyvin onnistunut tapahtuma järjestettäneen myös ensi suvena ja tottahan Tapiolakin pyrkii olemaan taas mukana.

Tapiolan kesäkahvila 2017 kiittää!

Kesän viimeinen kahvilailta järjestettiin perjantaina 28.7. ja väkeä riitti pienestä vesikropauksesta huolimatta todella hyvin. Viimeisen kerran kunniaksi oli jälleen lättykestit. Kesän aikana oli myyty myös arpoja. Pääpalkintona oli perinteiden mukaan voileipäkakku, jonka voitti Pauli Mäenpää. Lohdutuspalkinnot matkasivat Asta Suikille (Tapiolan Juhlalehti), Salli Eertolalle (korttikori), Johanna Kurjelle (pärekori) ja Raimo Haavistolle (hierontapallot). Onnea voittajille!

Kuudetta kesää järjestetyt perjantai-iltaiset kahvittelut Vesterbackan mökissä ovat olleet yleisömenestys alusta alkaen. Useina kesinä väkeä on riittänyt jopa 70 henkilöä iltaa kohden, mutta tänä kesänä ennätykset jälleen rikottiin kun parina iltana paikalle saapui noin 80 kahvittelijaa! Kesän aikana kahvi-illoissa oli muutamia vetonauloja, jotka osaltaan väkeä houkuttivat. Tyrvään Mantaa ja Annastuuna Korkeemäkeä tultiin katselemaan 21.7. ja viikkoa aiemmin yleisö oli saanut kuulla Irja-Aro-Heinilän lausumia runoja.

Kiitokset vielä kaikille kävijöille ja esiintyjille! Ja ennen kaikkea kiitos Kirsti ja Hannu kun teidän pihamaalla ja mökissä kyläyhdistys sai jälleen kahvilaansa pitää!

Kuka tietää, ehkä näemme taas ensi kesänä…

 

Tapiolan Juhlalehti – kyläyhdistys 15 vuotta

Tapiolan kyläyhdistys ry. juhlii tänä vuonna kun sen perustamisesta tulee täyteen 15 vuotta. Sen kunniaksi valtakunnallisena Avoimet Kylät -päivänä julkistettiin Tapiolan Juhlalehti. Hieman vastaavantyyppinen lehti tehtiin myös vuonna 2012 kun juhlittiin tasakymppiä.

Tapiolan Juhlalehti on tuhti lukupaketti, jossa on jokaiselle jotakin. 56-sivuiseen lehteen mahtuu juttuja laidasta laitaan: kylän historiasta paikallisiin luontoelämyksiin, kesäkahvilasta Tapiolankylän kouluun ja neekeripöydästä patenttiratkaisuihin. Onpa lehdessä mm. myös lasten sivu, ruokareseptejä, suvivirsi tyrvääksi, lähihistoriakatsaus kyläyhdistyksen toimintaan 2012-2016 sekä Suomen Kylätoiminta ry:n pj:n juhlatervehdys!

Artikkelien kirjoittajina ovat toimineet Pertti Hakanen, Jani Hanhijärvi (toim.), Marita Isosävi, Seija Kuukka, Jorma Lehtonen, Leena Myllyniemi, Alli Myllyntausta, Anneli Mäki-Laurila, Petri Rinne ja Kirsti Vesterbacka. Muusta kirjallisesta tuotannosta ovat vastanneet Irja Aro-Heinilä, Anne Metsäpuro, Marko Vesterbacka ja Jenni Westerbacka.

Tapiolan Juhlalehden saa ostettua kyläyhdistyksen hallituksen jäsenien kautta kympin setelillä. Kätevimmin lehden saa Tapiolan kesäkahvilasta Vesterbackan mökistä, joka avaa ovensa perjantaina 7.7. klo 18.00 (Kivisillantie 7, Sastamala).

Lukunautintoa!

T: Tapiolan kyläyhdistyksen hallitus 🙂

 

 

Avoimet kylät -päivä la 10.6. – Tapiolan Juhlalehden julkistaminen

Lauantaina 10.6.2017 vietetään valtakunnallista Avoimet kylät -päivää. Kylä on avoinna myös meillä Tapiolassa, jossa vietetään Tapiolan kyläyhdistyksen 15-vuotisjuhlan kunniaksi Tapiolan Juhlalehden julkistamistilaisuutta klo 14-17. Paikka on Vesterbackan kesäkahvila (Kivisillantie 7). Tilaisuudessa myös Kirsti Vesterbacka esittelee uunituoretta kirjaansa ”Hiljainen kuin vesi ja matala kuin ruoho. Huutolaistytön selviytymistarina”. Avoimet kylät -tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden teemaa.

Kahvitarjoilu. Lämpimästi tervetuloa!

 

Monakon talvirieha 25.2.2017

Tapiolan kyläyhdistys ja Sastamalan Autourheilijat järjestävät Monakon moottoriradalla (Punkalaitumentie 746) talviriehan lauantaina 25.2. klo 12-15. Ohjelmassa on mm. ajoharjoittelua, moottorikelkkakyyditystä, tehtävärasteja lapsille sekä buffetti.

Tapiolan kyläyhdistys järjestää tapahtumassa seurojen välisen kottikärryrallin ja haastaa siihen mukaan Illon kyläseuran, Sammaljoen Nuorisoseuran, Kämmäkän kyläseuran, Stormin seudun kyläyhdistyksen, Lantulan seudun kyläyhdistyksen, Houhajärvi ry:n, Illon VPK:n, Levon metsästysseuran, Sastamalan Autourheilijat ja Monako FK:n.

Kottikärryralliin tarvitaan 3-4 osallistujaa / seura. Kilpailu vaatii ennen kaikkea taitoa ja yhteistyökykyä. Tarkemmat säännöt kerrotaan paikan päällä. Kilpailu alkaa klo 13.00. Paras palkitaan. Ilmoittautumisia pyydetään viimeistään pe 23.2. osoitteeseen tapiolankyla@gmail.com.

Tervetuloa mukaan!

Kylien välinen köydenvetomestaruus Tapiolaan

Lantula-talon pihamaalla järjestettiin perjantai-iltana 28.10. Hohtoa pimeässä -tapahtuma, jossa oli runsaasti ohjelmaa koko perheelle. Paikalla oli arviolta 150 henkeä. Illan kantavana teemana oli muistuttaa tärkeästä asiasta: heijastimen käytöstä. Asiaan liittyen käytiin myös leikkimielinen kilpailu, jossa voitto irtosi Tapiolaan kun Oskari ja Veera Mäki-Laurila voittivat Heijastavimpien joukkuekisan. Tavoitteena oli olla siis mahdollisimman heijastava.

Hohtoa pimeässä -illan päätti kylien välinen köydenvetokilpailu, josta tuli legenda jo tapahtumahetkellä! Tämänkin kilpailun piti olla leikkimielinen, mutta lopulta köydenvetoherruudesta tapeltiin veren maku suussa. Kylän joukkueessa tuli olla 2 miestä ja 2 naista. Välierässä Tapiolan joukkue (Anneli Mäki-Laurila, illolaisvahvistus Leena Nikkanen, Isto Harjunpää ja Jani Hanhijärvi) voitti tiukahkon taiston päätteeksi Kutalan nuorisoseuran. Toisessa välierässä Lopenkulman nuorisoseura otti selvän voiton Lantulan seudun kyläyhdistyksestä.

Finaalin alkaessa tapiolalaisten sykkeet olivat vielä korkealla kovasta välierätaistosta johtuen. Mutta vielä pahempaa otsasuonten pullistelua oli tulossa! Finaalista muodostui arviolta 3-4 minuutin kuolemantaistelu, jossa tilanteet vaihtelivat ja epätoivo valtasi vuorotellen molempia kyliä. Alkuun ennakkosuosikkina pidetty Lopenkulma oli niskan päällä, mutta Tapiola sai viime hetkillä jarrun päälle, ja ikään kuin jumiutettua tilanteen. Sitten Lopenkulma alkoi väsyä ja Tapiola sai vedettyä heitä mukanaan puolisen metriä, kunnes nämä kaatuivat maahan jättäen köyden allensa. Lopenkulmalaiset makasivat pitkään maassa tapiolalaisten repiessä heitä raivokkaasti – siinä kuitenkaan onnistumatta. Yleisö huusi ja kannusti. Valot loistivat Lantulan pimeässä illassa. Tunnelma oli korkealla ja köydenvetäjät puolikuolleita.

Tilanne näytti jo jämähtäneen ja yleisöstä huudettiin pariin otteeseen ”ratkaisematon” (jota suurin osa vetäjistäkin toivoi). Tuomaristo ei kuitenkaan keskeyttänyt köydenvetoa, vaan lopenkulmalaisia kehotettiin nousemaan ylös. Yleisö yltyi hurjiin suosionosoituksiin kun Lopenkulma taisteli itsensä tolpilleen. Siinä samassa Tapiolan joukkue käytti kuitenkin viimeiset voimanrippeensä ja repi köyden vastapuolen käsistä heittäytyen samalla selälleen lantulalaiseen juoksuhiekkaan täydellisen uupuneena!

Tapiolalainen sitkeys palkittiin! Olemme pieni ja pippurinen kylä!  🙂

v__6b43

Raivoisaa punnertamista lantulalaisessa juoksuhiekassa tuomarien valvovan silmän alla.

sieppaa

Oskari ja Veera Mäki-Laurila todella heijastivat!

 

Kiitos kesästä – kohti syksyä!

Noin 170 tapiolalaiseen postilaatikkoon jaetaan näinä päivinä syystiedote, joka on ladattavissa myös TÄSTÄ. Mutta käydäänpä asiat läpi myös näin sähköisessä mediassa, sillä sen verran vilkas ja monipuolinen on Tapiolan kyläyhdistyksen vuosi tähän mennessä ollut. Kuvakaruselli tapahtumista pyörii tämän artikkelin lopussa.

Maaliskuun alussa kokoonnuimme Ylistenjärven laavulla talviriehan merkeissä. Väkeä oli paikalla runsaanpuoleisesti. Edellisvuodesta poiketen myös lunta riitti aina lumiukon tekoon asti. Hauskaa oli ja makkarat paistui ja maistui. Eikä kulunut kuin pari kuukautta ja olimme samalla paikalla toukokuussa laavutalkoiden merkeissä. Tuosta laavusta onkin muodostumassa kyläyhdistyksen toiminnan yksi keskipisteistä – se on meidän kylätalo!

Kun Tapiolaan koetti kesäkuu, niin teimme koko perheen retken Turkuun. Siellä pääkohteemme olivat Turun linna ja Aboa Vetus & Ars Nova. Molemmissa kohteissa meillä oli omat oppaat sekä lapsille että aikuisille. Välillä kävimme syömässä Krookilan JuhlaMummolassa Naantalissa. Päivän päätteeksi teimme pitkän bussikiertoajelun Turun keskustassa, oppaanamme Sirpa Toivola. Bussin lisäksi kulkupelinämme oli Aurajoen ylittävä föri. Muistaako joku vielä lauttamatkan keston? Joka tapauksessa se laskettiin sekunneissa.

009

Keskikesän juhlaa vietimme Ylistenjärven laavulla isolla porukalla seuranamme myös tikkupullat, letut ja nokipannukahvi. Juhannustapahtuma oli ensimmäistä kertaa kyläyhdistyksen ohjelmistossa ja se osoittautui laakista hyvin suosituksi. Ilta oli muutenkin muistorikas mm. traktori+vankkuri -ajeluineen.

Ja perinteiseen tapaan heinäkuun perjantai-iltoina kokoonnuimme ohjelmallisiin kahvitteluhetkiin Kivisillantien alkupäähän Vesterbackan mökille. Musisointia oli tänäkin kesänä kun Jukka ja Tarja Ritanen sekä irlantilainen Keith Murtagh perheineen poikkesivat esiintymässä kahvilassa. Ja myytiinhän niitä arpojakin tänä kesänä. Viimeisenä kahvi-iltana onnetar suosi muutamia: pääpalkinto eli voileipäkakku meni Oskari Mäki-Laurilalle, kääretortun voitti Jaakko Mäki-Laurila ja kyläyhdistyksen T-paita matkasi Raija Keskumäelle. Onnea vielä voittajille!

Elokuun alussa Tapiolan kyläyhdistys esittäytyi Sastamalan viidensillä Kylämarkkinoilla Ellivuoressa. Paikalla oli jälleen toistakymmentä sastamalalaista kylää ja niiden lisäksi kymmenkunta muuta myyjää pääasiassa Sastamalan lähikunnista. Vaikka paikka ja myös osanottajat hieman poikkesivat edellisvuosista, niin Kylämarkkinoiden kylämäinen tunnelma oli silti läsnä.

Elokuun puolivälin paikkeilla täysi bussi Tapiolasta suuntasi Pälkäneelle Sappeen kesäteatteriin katsomaan hupaisaa lottovoittokomediaa. Sää suosi ja hauskaakin oli, kiitos hyvien näyttelijöiden. Jokakesäiset teatteriretket ovat aina olleet todella suosittuja ja paikat niihin myydään aikaisessa vaiheessa loppuun. Missähän ensi vuonna nautitaan vastaava kulttuurikylpy?

Isot kiitokset taas kaikille toimintaan osallistuneille! Erityisen iloisia olemme siitä, että tänäkin vuonna tapahtumiin on osallistunut uusia kasvoja. Olemme suunnitelleet myös loppuvuoteen pari tapahtumaa, joihin toivotamme kaikki tapiolankyläläiset tervetulleeksi!


La 22.10. Askarteluehtoo Leirimajalla

Tänäkin syksynä askarrellaan, syödään ja saunotaan. Ajankohta on lauantai 22.10. alkaen klo 15. Ja paikkana on seurakunnan leirimaja, Kangastie 275. Hinta aikuisilta 10 € ja lapsilta 5 €.
Ilmoittautumiset Annelille, p. 040 539 1765.


Pe 9.12. Puurojuhla Leirimajalla

Tunnelmallista puurojuhlaa vietetään perjantaina 9.12. alkaen klo 18.00. Paikkana on Sastamalan seurakunnan leirimaja, Kangastie 275. Tarjolla puuroa ja sekametelisoppaa, jonka
päälle juodaan kahvit.

Illan tähtiesiintyjänä on 2000-luvun Kyllitädiksikin kutsuttu, TV:stä tuttu, Täti Taikakynä! ”Yli kymmenen vuoden ajan Täti Taikakynä on esiintynyt lastentapahtumissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Kuvitetut tarinatuokiot ovat hauskoja ja leikkisiä. Esityksen päätteeksi piirretään vielä toivomuskuvia ja piirustusleikitään. Jokaiseen tarinaan on omat puuhatehtävät. Livepiirtämistilanne saa kaikenikäiset mukaansa! Kuvitettu tarina on myös aikuisille elämys” (www.iloilo.fi/taeti-taikakynae)

t_ti_taikakyn_ohjelmanaiset_1

Puurojuhlaillan aikana kyläyhdistys huomioi myös vuonna 2016 syntyneet tapiolalaiset!


Ja kas tässä, kuvakaruselli vuoden toiminnasta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tapahtumarikas kesä tulossa

Muutama päivä sitten kyläläisille jaettiin Tapiolankylän kesätiedote, joka on ladattavissa TÄSTÄ. Mutta käydäänpä myös tässä kesän ohjelmistoa läpi.

Lauantaina 7.5. klo 13.00 mennään YLISTENJÄRVEN LAAVUTALKOISIIN Taipaleenvuoren juurelle. Pilkotaan ja kasataan puita ja siistitään paikkoja. Ohjelmaa on myös perheen pienimmille. Tarjolla perinteisesti makkaraa ja kahvia. Tervetuloa ja tuo naapurisikin!

Sunnuntaina 19.6. kyläyhdistys järjestää KOKO PERHEEN KESÄRETKEN SUOMEN TURKUUN! Matkaan lähdetään klo 8.45 Tapiolan kentältä. Turussa piipahdamme Turun Linnassa, jossa on opastukset sekä aikuisille että lapsille. Sen jälkeen käymme lounastamassa Krookilan JuhlaMummolassa Raisiossa. Iltapäivällä on vuorossa Aboa Vetus & Ars Nova. Aboa Vetus on maanalainen rauniokortteli, jonka aidot rakenteet kertovat Suomen vanhimman kaupungin historiasta. Täälläkin on kaksi opastusta: lapsiperheille tarinaan perustuva Pikku-Matti -kierros ja aikuisille oma opastus. Ars Nova on nykytaiteen museo, johon voi tutustua opastuksen jälkeen. Ennen kotiinlähtöä teemme 1,5 tunnin opastetun kaupunkiajelun bussilla. Koko retken hinta on 60 €/hlö, 7-15 v. lapset 40 €, alle 7 v. 20 €. Hinta sisältää kuljetuksen, ruokailun, pääsyliput ja opastukset. Ilmoittautumiset viim. 9.6. Leenalle, p. 0500 736 231.

Kyläyhdistyksen aivan uutena tapahtumana on tänä vuonna JUHANNUSJUHLAT Ylistenjärven laavulla. Eli kokoonnumme järven äärelle aattoiltana 24.6. klo 19.00 alkaen. Tiedossa mukavaa yhdessäoloa, tikkupullien paistamista, nokipannukahvia ja ehkä kokkokin sytytetään!

VESTERBACKAN KESÄKAHVILA aukeekin sitten heti juhannuksen jälkeen. Ensimmäinen kahvitteluilta ohjelmineen on perjantaina 1.7. klo 18.00 – 21.00. Muut kahvi-illat ovat viikon välein 8.7., 15.7., 22.7. ja 29.7. Luvassa on monipuolista ohjelmaa, josta tiedotetaan lähempänä ajankohtaa Facebook-sivuilla sekä Alueviestin ja Tyrviksen seuratoimintapalstoilla.

Sastamalan viidennet KYLÄMARKKINAT järjestetään Ellivuoressa Vuorihotellin pihamaalla lauantaina 6.8. klo 13.00 – 17.30. Mukana tietenkin myös Tapiolan kyläyhdistys. Ohjelmassa mm. Pukinsarven Tröötöttäjät ja Kiikan torvisoittokunta sekä samaan aikaan järjestettävät sahdinvalmistuksen 25-vuotisjuhlakilpailut. Tapahtuman järjestää kylien kattojärjestö Sastamalan Kylät ry.

Perjantaina 12.8. mennään SAPPEEN KESÄTEATTERIIN Pälkäneelle. Ohjelmistossa on KAIKKI OIKEIN – lottovoittokomedia. Näytelmän käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Paavilainen. Lähtö bussilla Tapiolan kentältä klo 16.30. Näytös alkaa klo 19.00. Matkan hinta on 25 €/hlö, sisältäen kuljetuksen ja teatterilipun. Retkelle on 37 paikkaa. Ilmoittaudu viim. 31.7. Seijalle, p. 050 512 1608.

Elikkä paljon on tapahtumaa tiedossa tänäkin kesänä. Ja mitä syksy tuokaan tullessaan..? Aktiivinen toimintamme on noteerattu myös kaupungin toimielimissä. Aiemmin keväällä maaseutulautakunta jakoi Sastamalan kaupungin kylätoiminta-avustukset ja Tapiolan kyläyhdistys sai toimintatukea 1300 euroa. Summa on toiseksi suurin Sastamalan 41 kyläyhdistyksen joukossa. Jo vuosia jatkunut monipuolinen Tapiolan kylätoiminta saa näin kiitosta myös kaupungin taholta. Eiköhän jatketa kaikki yhdessä samaan malliin!

 

IMG_7252