Puheenjohtajan pulinat 17.11.2012

Tapiolan kyläyhdistys ry. teki vuoden 2012 syksyllä juhlalehden 10-vuotisjuhliinsa. Alla lehden pääkirjoitus eli Kuukan Seijan Puheenjohtajan pulinat:

Tapiolan Kyläyhdistys ry. täyttää 17. marraskuuta 2012 kymmenen vuotta. Kylätoimintaa Tapiolassa on ollut jo 1980-luvun lopulta lähtien, mutta Tapiolan Kyläyhdistys rekisteröityi tuolloin virallisesti, kirkkaana alkutalven päivänä Viia-Marinka ja Pasi Niemisen pirtissä Ylistenjärven rannalla.

Silloin 1980-luvun lopulla joukko Tapiolan innovatiivisia, innokkaita ihmisiä kokoontui yhteen ja päätti aloittaa hauskanpidon tapiolalaisille lapsille. Mukana toiminnan alussa olivat Toivolan Arja, Lemmetyisen Jaakko, Kulmalan Arto ja Anne ja Kuukan Seija ja Heimo. Vammalan kaupungilta kysyttiin käyttölupaa ns. Tapiolan kentälle ja sinne vuokrattiin nuorisotoimelta talviteltta ja ryhdyttiin pitämään kylän lapsille päivätoimintaa kolme kertaa viikossa, vetäjinä Jaakko, Arja ja Seija vuorotellen. Lapsia oli kymmenkunta ja yhdessä lasten kanssa leikittiin, pelattiin, retkeiltiin ja syötiin eväitä teltassa aina kolme tuntia kerrallaan.

Toimintaa päätettiin laajentaa koskemaan koko kylää ja aloitettiin hillitön varainhankinta järjestämällä kahtena peräkkäisenä vuotena huutokauppatapahtuma kentällä. Huutokaupattavaa tavaraa kerättiin Tapiolan taloista. Kulmalan Arto ja Kuukan Seija kiersivät talo talolta ja saivat tuota pikaa auton täyteen ja toisenkin. Tapahtumat keräsivät runsaasti väkeä ja rahaa tuli mukavasti toiminnan käynnistämiseen.

Teimme yhdessä useana vuotena retkiä eri kohteisiin; Lauhamon linja-auto oli aina täynnä ja Heinon Olli kylältä oli meillä edullisena kuskina. Kävimme mm. Tervakosken Puuhamaassa useampana vuotena, Linnanmäellä, Turun Linnassa ja Zoolandiassa sekä Hämeenlinnassa Aulangolla uimassa. Silloiset lapset; nykyään jo nuoret aikuiset, muistelevat vieläkin kiimaisen norsun huutoa, lätynpaistoa ja iloista tunnelmaa. Vuosien mittaan; lasten varttuessa, toiminta hiljeni muuten, mutta Tapiolan kentällä pelattiin lentopalloa aina maanantaisin kesäaikaan.

2000-luvun alussa heräsi jälleen innostus. Silloin innovaattoreina toimivat Vesterbackan Kirsti, Nurmen Heli ja Kuukan Seija sekä lukuisa joukko muita kyläläisiä ja päätettiin oikein rekisteröityä, jotta saisimme kyläkoordinaattorin tekemään meille kyläsuunnitelmaa. Näin sitten tapahtuikin ja toiminta alkoi vauhdikkaasti; koottiin pieniä työryhmiä tekemään selvitystä kyläläisille suunnatun kyselyn perusteella.

Ryhmätyön ansiosta ilmestyi v. 2003 lopulla kyläsuunnitelma nimeltään ”Tapiola – kylä ennen ja nyt”. Suunnitelman loppusanat kuuluvat seuraavasti: ”Suunnitelman tavoitteena on saada kylä pysymään vireänä ja mukavana asuinpaikkana nyt ja tulevaisuudessa. Se onnistuu parhaiten puhaltamalla yhteen hiileen ja vartioimalla, että liekki ei sammu.

Yhteiseen hiileen puhallettiinkin ja toimintaa oli laidasta laitaan; Vanha Äitienpäiväjuhla perinne herätettiin henkiin; useana vuotena vanhassa Taipaleen pirtissä tarjottiin kyläläisille äitienpäivänä kakkukahvit ohjelman kera ja osallistujia oli vauvasta vaariin. 25.7.2003 pidettiin vanhanaikaiset vihtaseurat Rinteen Hannun suulissa; tehtiin vihtoja, tanssittiin Kaija Pietilän orkesterin tahdissa, oli puffetti, arpajaiset ja lopuksi huutokaupattiin tehdyt vihdat.

Kämmäkäntien, Koivulantien ja Hiedanmaantien risteykseen saatiin anomuksesta jätepiste ja Ylistenjärvelle kaupungin virkistysalueelle rakennettiin laavu, joka on kaikkien sastamalalaisten käytössä. Laavua olivat rakentamassa mm. Mäki-Laurilan Sakari, Himbergin Hannu, Voittomäen Kari, Henttosen Veikko, Ylistenniemen Unto, Nurmin Taneli ja Kuukan Heimo. Laavu nousi vauhdikkaasti ja ilmassa oli tekemisen meininkiä, moottorisahan pärinän lisäksi. Kirsti ja Seija paistoivat makkaraa ja keittivät nokipannukahvia talkoolaisille.

Vammalan autourheilijoiden karting-jaoston, Joutsenten Reitin ja ELY-keskuksen kanssa tehtiin yhteistyötä Monakon-autourheiluradalle nousseen huoltorakennuksen suhteen; saimme käyttöömme ns. Kylätalon talviaikaisiin tapahtumiin. Kyläyhdistyksen toiminta hiipui taas vähitellen ja hallitus päätti pistää yhdistyksen ”uinumaan” v. 2008.

Vuonna 2009 innostuivat Kulmalan Seija ja Myllyniemen Leena puhaltamaan jälleen henkeä vanhaan hiillokseen ja kylätoiminta koki uuden alun syksyllä 2009. Toimintaa järjestettiin runsaasti; oli mm. puurojuhla, vihtatalkoot, seurakunnan hartaushetki laavulla samoin yhteislaulu-ilta ja kesäretki. Yhteen hiileen puhaltaminen kuitenkin kangerteli ja kesken toimintakauden valittiin uusi hallitus pitämään liekkiä yllä.

Nykyinen hallitus: Seija Kuukka pj., Kirsti Vesterbacka vpj., Jani Hanhijärvi sihteeri, Pauli Nikkilä rahastonhoitaja, Heli Nurmi jäsen, Leena Myllyniemi jäsen ja Sakari Mäki-Laurila jäsen. Kyläyhdistyksen uudeksi toiminnaksi on muodostunut Rompetorin pitäminen Monakon JM-radalla. Vuosina 2011 ja 2012 on väkeä kokoontunut ympäri Etelä-Suomea myymään ja ostamaan ihan kaikenlaista tavaraa. Kyläyhdistys on pitänyt omaa myyntipöytää ja puffettia.

Kesällä 2012 kyläyhdistys piti Kesäkahvilaa Vesterbackan Kirstin vanhassa kotitalossa viitenä perjantaina juhannuksen jälkeen; kävijöitä oli keskimäärin 20/kerta, kahvi ja pulla tekivät kauppansa.

Keväällä 2012 Tapiolan Kyläyhdistys ry. liittyi v. 2011 perustettuun Sastamalan Kylät ry.:een. Siihen kuuluu Sastamalan 33 kyläyhdistyksestä jo 32 kylää ja Tapiolan Kyläyhdistys on hyvin edustettuna hallituksessa; sihteerinä Jani Hanhijärvi ja jäseninä Seija Kuukka ja Heli Nurmi. Kesällä 2012 Sastamalan Kylät järjesti Kylämarkkinat torilla ja Tapiolan kyläyhdistys järjesti kahvituksen n. 1000 ihmiselle hyvällä menestyksellä.

Partiolaisten nuotion sytytyssanat sopivat hyvin kylätoimintaa kuvaamaan; ”Syty nuotio, pala nuotio, lämmitä ja valaise meitä.” Kyläyhdistyksessä aktiivisesti toimivat ovat niitä halkoja ja kyläläiset, tapahtumiin osallistujat puhaltavat sytytettyyn liekkiin voimaa, jolla jaksetaan jatkaa eteenpäin.

Kiitos kaikille meille kyläläisille menneistä vuosista ja innostus kylätoimintaan vaan kasvakoon!

Kuukan Seija