Tervetuloa Kiikkaan!

Kiikan kyläseura ry on perustettu vuonna 1996. Seuran jäsenmäärä on nykyisin noin 230. Kyläseuran alueella on n. 750 taloutta. Meillä on tällä hetkellä käytössämme omat tilat Sastamalan kaupungin omistamassa vanhassa koulukiinteistössä Kiikan kirjaston naapurissa.

Historiaa

Kiikan kyläseuran toiminta-alue koostuu pääosin Kiikan, Kiikanojan, Kinnalan, Vakkalan, Unkelan, Hykkerlän, Kikkerlän, Ruotsilan, Ritalan, Meskalan, Tormilan, Raukon ja Talan kylistä entisessä Kiikan kunnassa. Olemme siis 13 historiallisen kylän yhteisö Kokemäenjoen pohjoisrannalla.

Kiikan historia alkoi jo ennen vuotta 1250. Osa kylistämme on varhaiskeskiajalta. Kiikan keskus­tassa on pappilan lähistöllä vanha kalmistoalue. Alueelta saatiin päivänvaloon 1881 kaksiteräinen miekka. Nykyisen hautausmaan laajennuksen yhteydessä 1890 löytyi merovinkiaikainen (600-800 jkr) aarrekätkö. Sen tärkein esine Kiikan kolmioneula, yksi aikakautensa upeimmista koruista, kuuluu kansallismuseon kokoelmiin.

Kansantarinoiden mukaan Meskalassa oli kirkko jo keskiajalla. Kyseessä lienee ollut gotlantilaisten tai saksalaisten kiltakirkko. Nykyinen kirkko on tästä muutaman sadan metrin päässä ja kolmas sa­malle paikalle rakennettu. Sen rakensi eräjärveläinen Matti Åkergren 1806-1807. Kiikan kirkko on tasavartinen ristikirkko. Kirkonmäellä on seissyt vuodesta 1858 jykevä lainamakasiini, josta Kiikan kyläseura nykyään huolehtii.

Valtakunnallisiin rakennuskulttuurikohteisiin kuuluva Kiikan raitti halkoo kirkonkylää. Kirkon lisäksi sen varrella on muitakin historiallisia rakennuksia. Suurimman kokonaisuuden muodostavat Aaltosen mattokutomon 1920-1930-luvuilla rakennetut seitsemän rakennusta puutarhoineen. Sar­kian koulu on Äetsän vanhin kansakoulu. Koulurakennukset, piharakennus ja puutarha muodostavat ehjän kokonaisuuden ikivanhan maantien varressa, jonka kulkijoista mainittakoon monien sota­joukkojen ohella kuningatar Kaarina Maununtytär, kirjailijat Theodolinda Hahnsson ja Kaarlo Sar­kia. Kylänraitilla on Kiikan Säästöpankin 1939 valmistunut toimitalo, jonka suunnitteli arkkitehti Elsi Borg, terveystalo sekä lukuisia kauppiaiden ja käsityöläisten taloja. Käsityöläisyys elää seu­dulla edelleen voimakkaan.

Nykypäivää

Kyläseuran alueella asuu noin 1500 asukasta. Elantonsa asukkaat saavat maataloudesta sivuelinkei­noineen sekä teollisuudesta, jonka suurimpia työnantajia ovat esim. Teknicum Oy Kiikan tehdas, Mar-Con Po­lymers Ltd, Pneuplan Oy ja Otto Ojansivu Oy. Lisäksi on runsaasti erilaista pienyritystoimintaa.

Kiikan keskustan palvelut ovat monipuoliset. Meillä on alakoulu, yläkoulu, sekä kirjasto ja päiväkoti. Muita palveluita ovat päivittäistavarakauppa, apteekki,  kotiruokala, partureita,  ja seurakunnan palvelut. Sastamalan opiston palvelupiste toimii kylän keskellä, Kannarissa joka on vanha Sarkian koulu. Samassa rakennuksessa on kyläseuran hoitama kaikkia kyläläisiä palveleva kudonta-asema ja kyläseuran toimisto, joita hallinnoi Sastamalan Opisto.

Etäisyyksiä Kiikasta

Äetsän Pehulaan 7 km
Vammalaan 9 km
Huittisiin 20 km
Tampereelle 60 km
Poriin 70 km
Turkuun 110 km

Kiikan kyläsuunnitelma

Kiikan kyläsuunnitelma.pdf