Vuoden Kylässä on 45 asukasta

Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2016 palkittiin nyt jo 32. kerran. Palkitseminen tapahtui sunnuntaina 11.9.2016 paikalliskehittäjien valtakunnallisessa LOKAALI-juhlaseminaarissa Heinolassa. Suomen Kylätoiminta ry. nimesi tilaisuudessa myös Kylätoiminnan Tiennäyttäjät, Vuoden Maaseututoimijan ja Vuoden Maaseutukasvon.

Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi valitaan henkilö, joka on ollut pitkäaikaisesti kehittämässä valtakunnallista ja alueellista toimintaa. Suomen Kylätoiminta ry. antaa Maaseututoimija-tunnustuksen henkilölle, joka on pitkäjänteisesti ja ansioituneesti kehittänyt maaseutua. Vuoden Maaseutukasvo -tunnustus annetaan henkilölle, joka on ollut julkisuudessa myönteisesti esillä kylätoimintaan ja maaseutuun liittyvissä asioissa, vahvistanut toimillaan tai esimerkillään maaseudun ja kylien kehittämisen profiilia sekä myönteistä julkisuuskuvaa ja tehnyt näin suomalaista maaseutuelämää tunnetuksi.

Ehkä mielenkiintoisin palkittava on kuitenkin Vuoden Kylä. Tänä vuonna Suomen Kylätoiminta ry. valitsi palkinnon saajaksi Kerässiepin kylän Muoniosta Lapista. Kerässieppi tunnetaan aktiivisena, nykyaikaisena ja uskaliaana kylänä, jonka voimannäytöt ovat erittäin vahvat.

Vanha sananparsi Voimaa kuin pienessä kylässä istuu Muonion Kerässieppiin häkellyttävän hyvin. Tunturien sylissä sijaitsevan kylän asukasluku on 45, johon suhteutettuna näytöt aktiivisesta tekemisestä ovat suorastaan päätä huimaavat! Esimerkiksi Kyläverkko-valokuituhanke on mahdollistanut sähköiset palvelut kaikille naapurikyliä myöden ja talkoovoimin rakennettu kylätalo toimii kylän vahvana sydämenä.

Kerässiepin kehittämisajatuksena on ja on ollut, että päämäärä saavutetaan vain omalla tekemisellä ja luottamuksella. Kerässiepissä ei siis ole jääty odottamaan valmista vaan tehty itse. Valtakunnallinen Vuoden Kylä kiittelee tehneensä mahdottomia mahdolliseksi kunnan ja muiden toimijoiden täydellisen luottamuksen ansiosta. Voimavaranamme ovat aktiiviset, rohkeat, vastuulliset ja yhteistyöhön sitoutuneet kyläläiset sekä mahtava yhteishenki, viestitetään Kerässiepistä ja se on helppo uskoa.

Edellä todetusta hyvä esimerkki on myös se, miten kerässieppiläiset ottivat ansaitsemansa kunnian vastaan. Muoniosta Heinolaan oli nimittäin lähtenyt peräti 2/3 kylän asukkaista eli noin 30 henkilöä pokkaamaan ykköspalkintoa! Matka oli niin pitkä, että puolivälissä eli Oulussa poikettiin kallistamassa päätä tyynyyn ja aamulla jatkettiin kohti Heinolaa.

Tarkemmin sanottuna Kerässieppi sijaitsee 20 kilometriä Muonion kirkonkylästä koilliseen, Pallastunturien länsiosassa. Lähin kaupunki Rovaniemi on 250 km päässä. Kerässieppiä ympäröi kaunis luonto ja puhtaat kalavedet. Matkailulle on hyvät puitteet. Valtakunnallisen Vuoden Kylän valinta ei sinänsä ole kilpailu vaan Suomen Kylätoiminta haluaa nostaa esiin monipuolista ja vastuukantoista kylien kehittämistä sekä lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta. Vuoden Kylät tarjoavat hyviä esimerkkejä erilaisista toimintatavoista. Kerässieppi teki valintaraatiin vaikutuksen mm. vastuunkantokyvyllään ja tulevaisuudenuskollaan. Valtakunnallinen Vuoden Kylä valitaan aina maakuntien Vuoden Kylien joukosta. Kerässieppi on siis myös Vuoden lappilainen kylä 2015.

Kaikki palkitut:

– Vuoden Kylä 2016: Kerässieppi (Muonio, Lappi)

– 2. Kunniamaininta Vuoden Kylän valinnassa: Lohjan Saaristo (Lohja, Uusimaa)

– 1. Kunniamaininta Vuoden Kylän valinnassa: Pihlajavesi (Keuruu, Keski-Suomi)

– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Yhteisövastaava Tarja Martikainen (Iisalmi, Pohjois-Savo)

– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Emeritus emäntä Eila Puhakainen (Juva, Pohjois-Savo)

– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Teknikko (eläk.) Matti Sevonkari (Raahe, Pohjois-Pohjanmaa)

– Vuoden Maaseututoimija 2016: Toiminnanjohtaja Anne Anttila (Pello, Lappi)

– Vuoden Maaseutukasvo 2016: Kirjailija, käsikirjoittaja, FT Kirsti Manninen (Mäntsälä, Uusimaa)

syty-ry