Meirän Kyliltä

Sastamalan Kylät ry. on aloittanut blogiyhteistyön Alueviestin kanssa. Uusimmasta lehdestä on luettavissa Meirän Kyliltä kyläblogi, jonka aloittaa Leppälammi-Taipaleen Kotiseutuyhdistyksen pj. Marita Isosävi Suodenniemeltä. Jatkossa kuulumisia Meirän Kyliltä voit lukea joka kuukauden toisesta Alueviestistä sekä täältä kylien kotisivuilta.

Voimaa kylistä!

Sastamala, Suodenniemi, Taipaleen kylä. Seison Parisilloilla ja katselen Leppälammin suuntaan, josta parikymmentä joutsenta lentää kohta ylitseni. Tutuin huudahduksin ne tuovat terveisiä etelän mailta. Kevät on saapunut. Tuskin maltan odottaa luonnon heräämistä talvihorroksesta ja sitä, kuinka se saattaa kukoistukseen rakkaat kotimaisemat. Voin kuulla, kuinka Taipaleenjoessa Alinenkoski pauhaa ja nähdä, kuinka Sävijoen vesi virtaa uomassaan hiljalleen, luoden rauhallisen mielen. Täällä on hyvä elää. Tuskin olen ainoa, joka on ja on ollut sitä mieltä. Näitä seutuja kun on asutettu jo vuosisatojen ajan. Leppälammin ja Taipaleen kylät kun ovat todennäköisesti Suodenniemen alueen vanhinta kiinteää asutusaluetta ja niiden arvellaan syntyneen jo 1200-luvulla. Merkkejä kivikautisista esineistä ja asutuksesta esihistorialliselta kaudelta on myös löydetty. Maisemat ovat vuosien mittaan toki kokeneet muodonmuutoksia, mutta sellaista se on, elämä. Jättää jälkensä maisemiin ja ihmisiin.

Lähestyvän auton ääni havahduttaa minut ajatuksistani tähän päivään. Tuttavalliset tervehdykset autonkuljettajan kanssa saavat hymyn nousemaan huulille. Näiden kylien ihmisiin on ollut ilo tutustua vuosien varrella. Siihen on luonut oivan mahdollisuuden Leppälammi- Taipaleen Kotiseutuyhdistys, joka on koonnut kyliemme nykyisiä ja entisiä asukkaita, kesäasukkaita unohtamatta, mukaan yhteisölliseen toimintaan jo kolmattatoista vuotta. Yhdistyksemme kotipesä Vuohikota on toiminut kokoontumispaikkanamme jo yli kymmenen vuoden ajan. Aktiiviset ja talkootyöhenkiset asukkaat, sekä yhteistyö kodan tontin omistajan kanssa ovat mahdollistaneet nämä yhdistyksellemme juuri sopivat toiminnan puitteet.

Talkootyön merkitys yhdistystoiminnassa on valtavan suuri. En edes uskalla arvata kuinka paljon tunteja on kulunut tekeillä olevan kyläkirjan aineiston keräämiseen ja tekstin tuottamiseen, varainhankintaan, muiden tapahtumien ja retkien järjestämiseen sekä toiminnan pyörittämiseen. Siitä huolimatta ja työtunteja laskematta me kyläyhdistysihmiset toimimme yhdessä oman asuinalueemme hyväksi hyvillä mielin, lisäten osaltamme asukkaiden hyvinvointia. Avoimet Kylät -päivänä 8.6. kylällämme talkoillaan vuorokauden ympäri, sillä Taipaleeseen siirtynyt Karaoke-maraton 24 h! – tapahtuma laulattaa Erkkilän tilan Karaokepirtissä.

Perinteisen yhdistystoiminnan lisäksi kylältämme ollaan vuosien ajan oltu mukana Sastamalan Kylät ry:n, sekä nyt toista vuotta maakunnallisen kyläyhdistyksen, Pirkan Kylät ry:n toiminnassa, joka osaltaan seuraa myös valtakunnallista kylätoimintaa. Kylätoiminnan seuraaminen omien toimintojen ulkopuolelta on silmiä avaavaa ja uusien ajatusten kannattaa antaa virrata yhdistykseen sisään, mutta myös sieltä ulos. Hyvien toimintamallien jakaminen muille on siis tärkeää ja opiksi voi toisilta ottaa. Onneksi meillä on täällä Sastamalassa siihen hyvä mahdollisuus, nimittäin Sastamalan Kylät ry.

Kirjoittaja Marita Isosävi on Leppälammi-Taipaleen Kotiseutuyhdistys ry:n puheenjohtaja.

Leppälammi-Taipaleen Kotiseutuyhdistyksen kotipesä on talkoilla rakennettu Vuohikota.