Sastamalan Kylät ry. on aloittanut huhtikuussa Meirän Kyliltä -blogiyhteistyön Alueviestin kanssa. Toukokuun blogissa luetaan Veijo Saaren mietteitä Stormista.
Elettiin kahdeksankymmentäluvun alkua kun meikäpoika seisoi tonnisen Datsunin takapenkillä naama kiinni sivuikkunassa ja sormi ensimmäistä niveltä myöden sieraimeen tungettuna. Datsunissa saattoi aistia vienon bensiinin tuoksun. Liekö äiti tankannut taas yli vai mahtoiko kaasari tulvia näin keväisen lämpimänä päivänä. Katselin, miten Supposen kyläkaupan pihassa kävi aika kuhina. Tuohon aikaan oli tapana, että kun Kivijärvenmaasta lähdettiin Vammalaan asioille, niin Supposen kyläkaupalla poikettiin joka kerta. Tällä kertaa äiti oli poikennut ruokaostoksille ja taisi siinä polttoöljytilauskin hoitua samoin tein. Silloin neljävuotiaana en maailmanmenosta paljoa käsittänyt, jos en käsitä vieläkään, mutta sitä en voinut edes aavistaa, miten läheinen suhde tähän kylään minulle tulevaisuudessa muodostuisi.
Tuolloin elettiin aikaa kun Stormissa oli vielä kaikki palvelut mitä ihminen tarvitsi. Kauppoja ja pankkeja oli kaksin kappalein ja kylänraitti vilisi koululaisia ja työssäkäyviä aamusta iltaan. Stormin saha oli täydessä käynnissä ja seitsemänkymmentäluvulla avattu nikkelikaivos työllisti väkeä läheltä ja kaukaa.
Mutta tullaanpa 35 vuotta ajassa eteenpäin ja katsotaan mihin on tultu. Kaupat ja pankit loistavat poissaolollaan. Markkinatalous on ajanut maailman siihen jamaan, ettei kyläkaupan pito enää lyö leiville ja pankkeja ei nykyään näe enää muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kuin kaupunkien keskustoissa. Saha on ollut jo vuosia pysähdyksissä, vaikkakin nyt uusien yrittäjien toimesta on sahan tontillakin taas uutta toimintaa. Kaivos lopetti toimintansa yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä, mutta paljon otsikoissa ollut Dragon Miningin rikastamo sentään jatkaa toimintaansa vielä samalla alueella kuin kaivoksen aikaankin.
Mitä meillä täällä Stormissa siis vielä on, jos joku nyt sitä miettii. Meillä on Sastamalan korkeimmat ja jyrkkäreunaisimmat hidastetöyssyt. Ymmärrän kyllä niiden tarkoituksen pienten koululaisten ja muidenkin jalankulkijoiden suojelemiseksi, mutta silti tuntuu, että Stormintiellä on paremminkin panssariesteet kuin hidastetöyssyt. Kaikesta huolimatta täällä on kaunis luonto ja paljon vanhaa rakennuskantaa sivuava kylänraitti. Läpi kylän virtaava Ekojoki kulkee kylätien tuntumassa ja yltyy kuohuvaksi koskeksi sahan notkoon laskiessa. Uuden karhea monipalvelukeskus kouluineen ja päiväkoteineen sekä samassa yhteydessä hyvät ulkoilumaastot ja pelimahdollisuudet niin kesä kuin talviharrastamiseen.
Lopenkulman Nuorisoseurantalolla järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia ja kesäisin pidetään talkoovoimin auki myös seukun omaa pubia. Mukavat ihmiset ja avuliaat naapurit saavat kylän tuntumaan kodilta vuosi toisensa jälkeen. Ja itse täällä 17 vuotta asuneena tiedän jo kertoa, että hidastetöyssyistä huolimatta Stormi on oikein viihtyisä paikka asua ja harrastaa. Iltalehden suuressa asuinalueiden viihtyisyyttä mittaavassa kyselyssä Stormi sijoittui Sastamalan asuinalueista toiseksi. On siis suoranainen ihme, että kaupungin tänne kaavoittamille omakotitalotonteille ei juuri ole ollut kysyntää.
Jos nyt tunsit kipinän syttyvän sisälläsi, niin teehän kesäinen retki Stormiin ja tule vaikka alkajaisiksi 8. kesäkuuta käymään Lopenkulman Nuorisoseurantalolla. Silloin on Sastamalan Avoimet Kylät -päivä ja seukulla vietetään koko perheen yhteistä kyläiltaa. Luvassa on pelejä ja kilpailuja sekä Sastamalan opiston teatterikurssin esitys. Illan päätteeksi voi vielä nauttia uudistetun pubin tunnelmasta. Nähdään siis viimeistään silloin.
Allekirjoittanut on Lopenkulman Nuorisoseuran johtokunnan jäsen.
Veijo Saari