Perinnepatsas

Patsas  sijaitsee Pehulassa jokitörmällä puiden katveessa voimalaitosmiljöössä, kerrostaloja vastapäätä. Pieni puistikko onkin kansan suussa saanut nimekseen Patsaspuisto.Patsas

Muistomerkin on lahjoittanut ja hankkinut Lions-Club Äetsä/Keikyä vuonna 1987 kotikunnan kaunistukseksi ja vanhojen käsityöperinteiden kunnioittamiseksi.

Voisi kuvitella kauppamiehen, olallaan ”satsi” eli monilokeroinen laatikko pikkutavaroita varten ja selässään mm. haapalastukoreja-, hattuja ja sukkuloita, tulleen veneellä jokea pitkin ja nousseen maihin jatkaakseen jalan kauppamatkaansa.

Patsaan on suunnitellut prof. Ensio Seppänen Kemistä ja se kuvaa seudun vahvaa käsityötaitoa ja liike-elämää. Samalla paikalla on sijainnut Tuomisen kuuluisa haapalastukoppaverstas ja jotkut ovat näkevinään kauppiaan kasvonpiiteissä Oskari Tuomisen näköä, vaikka taiteilija ei ollut nähnyt edes kuvaa hänestä. Veistoksen jalusta on keikyäläisen Syrénin Kiviveistämön käsialaa ja se on valmistettu Oulaisten Helmi-nimisestä graniitista.

Rahoittajina olivat Äetsän kunta, Finnish Chemicals Oy sekä paikalliset teollisuuslaitokset, liikeyritykset ja pankit ym. Jalustan takaosassa on lista suurimmista tukijoista.

Valaistu patsas on luovutettu kunnan hoitoon ja kunta, nykyisin Sastamalan kaupunki  hoitaa myös puiston.

Läheisyydessä on kirkkovenevaja, joka valmistettiin kansalaisopiston rakennuspiirinä. Itse puisto on erilaisen tapahtumien, kilpailujen ja virkistys- ja veneilijöiden, taukopaikka.

Koonnut 11.10.-13.T. Heinonen