Reetta Partasen, Satu Haikon ja Henri Ijäksen taidenäyttely Kun jäljet katoavat

Kaukolan kylätalolla avautuu Eksyneet-työryhmän näyttely Kun jäljet katoavat ja se on auki ainakin toukokuun loppuun asti. Työryhmä koostuu 2010-2016 aikana Kankaanpään taidekoulussa opiskelleista taiteilijoista: Reetta Partanen, Satu Haiko ja Henri Ijäs. Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia sekä valokuvia ja teosten yhdistävänä teemana on eksyminen sekä tarve yhteyden löytämiselle.Kun jäljet katoavat -näyttely tutkii eksymistä sen erilaisissa ilmenemismuodoissa ja etsii keinoja löytää suuntaa pimeässä. Teosten teko on ollut tunnustelua vieraalla maaperällä ja tuntemattoman kohtaamisen hyväksymistä sekä toiveikasta suunnistamista uuteen. Työryhmää kiinnostaa yksilön eksyminen myös tässä ajassa, poikkeusolojen aiheuttamassa yhteisessä jatkuvasti muuttuvassa välitilassa. Koska Kaukolan kylätalo on osalle ryhmästä tuttu myös muilta elämän osa-alueilta, on näyttelyn ripustaminen ja teema myös tutun ympäristön katsomista uusin silmin.Teokset luovat ehdotelman kollektiivisen eksymisen maailmasta. Näin yksittäisistä eksymisen kokemuksista koostuu tila, johon myös näyttelyvieras voi uppoutua ja löytää ehkä joitakin suuntaviittoja omalle matkalleen. Näyttely luo mahdollisuuksia eksyä varjoihin, tuttuun ja tuntemattomaan, etäiseen tai aivan vieressä olevaan maisemaan sekä löytää valoa.Satu Haikon maalausten ja piirrosten inspiraationa on toiminut eksyminen taiteellisena prosessina, eräänlaisena haltioitumisena. Unohtuminen runon sanojen kauneuteen, ohikiitävän hetken ajan metron ikkunasta heijastuvaan maailmaan, kaipaukseen toisen ihmisen luo ja sen aiheuttamiin illuusioihin. Mihin itsensä voi kadottaa ja mistä itsensä samalla voi löytää?Reetta Partanen tutkii pienten maalausten kautta mielensisäisiä Terra incognita -alueita, mielen karttojen vielä tutkimattomia tai valloittamattomia alueita. Teokset muuntuvatkin ikään kuin lokikirjaksi tai postikorteiksi tuntemattomilla alueilla liikkuvan tutkimusmatkailijan vaiheista.Henri Ijäksen paluumuutto lapsuuden maisemiin on saanut hänet tutkimaan kotiseutuaan jälleen kameran kautta. Tutut ympäristöt paljastavat outoja piirteitä monokromaattisissa valokuvissa, jotka kertovat eläinten, kasvien ja objektien kanssa koetuista suunnittelemattomista kohtaamisista.Avoinna6.4. – 31.5.2022Ke 18 – 20(toukokuun loppuun asti)Sekä Kyläseuran tapahtumien yhteydessä:Ma 11.4. 18 – 20La 23.4. 16 –Ma 25.4. 18 – 20Muista tulevista aukioloajoista sekä mahdollisista muutoksista ilmoitetaan Kyläseuran FB-sivulla.Kuva:Reetta Partanen. Tussimaalaus. 2022. Syvään.Satu Haiko. Tussimaalaus. 2018. Sarjasta “Omenapuu I-II”.Henri Ijäs. Digitaalinen värivedos. 2020. Suomussalmi.