VÄHÄHAARA-SEURA

Vähähaara-Seura on toiminut kylällä vuodesta 1981 lähtien. Ensimmäiset neljä vuotta kyläläiset kokoontuivat entisellä koululla. Virallisesti Vähähaara-Seura perustettiin 1.2.1982.

Seuran vuokra-ajan päätyttyä koululla päätettiin hankkia oma toimitalo. Vahvalla talkootyöllä ja omalta kylältä löytyneellä osaamisella siirrettiin Sopan vanha pytinki Kiikan Teukkulasta Vähähaaraan. Rakennuksessa on 1920-30-luvuilla toiminut muun muassa Siunaukselan lastenkoti ja kulkutautiparantola. Vähähaaralaiset lisäsivät hirsikerroksia, että yläkertaan saatiin lisätilaa. Myös alakertaan saatiin tilaa.

Kotiseututalolla on järjestetty yli 40 vuoden aikana lukuisia kyläläisten ja seuralaisten kokoontumisia, juhlia ja pitoja, kuten myös taloa vuokranneiden perhejuhlia, tilaisuuksia ja kokouksia.

Vähähaara on Vuoden Kylä 1989.

Vähähaara on Vuoden Kylä 1989.

Turun ja Porin läänin maaherra Pirkko Työläjärvi vihki Vähähaaran Kotiseututalon käyttöön vuonna 1987.

Alkuvuosien toiminta oli hyvin aktiivista ja valtakunnallisestikin arvostettua. Vähähaara valittiin vuonna 1989 Vuoden Kyläksi.

Vähähaara-Seura julkaisi ensimmäisinä vuosikymmeninä vuosittain Vuosikirjan Vähähaaran tapahtumista, ihmisistä ja historiasta. Viime vuosina kirjaan on niputettu useampikin vuosi kerrallaan. Vuosikirjaa on jaettu jäsenille ja yhteistyökumppaneille.

Nykyään Vähähaara-Seuran toiminnasta ja tapahtumista tiedotetaan pääasiallisesti seuran internet-sivuilla, paikallisien lehtien seurapalstoilla ja Vuosikirjassa.

Kyläseura toimii Vähähaarassa, joka on Sastamalan Kiikan järviseutua ja kuuluu Kokemäenjoen arvokkaaseen kulttuurimaisema-alueeseen. Vähähaarassa on Kiikan vanhimpia kyliä, joissa on asuttu ainakin 1200-luvulta asti. Luontoa rikastuttavat kuusi järveä ja pikkulammet.

Vähähaara-Seura on Suomen Kotiseutuliiton, Pirkan Kylien, Joutsenten Reitin ja Sastamalan Kylien jäsen.

Vähähaaran_kyläsuunnitelma_2011