Vähähaara-Seura sai energia-avustusta Kotiseutuliitolta

Saimme hyviä uutisia Suomen Kotiseutuliiton hallitukselta, kun se ilmoitti jakamistaan energia-avustuksista. Hakijoita oli kaikkiaan 813, joista 783:lle seurantaloja omistavalle yhteisölle tukea myönnettiin.

Vähähaara-Seura oli avustuksen saaneiden joukossa, ja sai 1932 euroa.Sastamalassa avustusta sai kahdeksan muutakin yhdistystä.

Kotiseutuliitto jakoi avustuksia kohonneiden sähkö- ja lämmityskustannusten vuoksi yhteensä yli 2,2 miljoonaa euroa. Avustus kohdentuu viime talvikaudella loka-huhtikuussa syntyneisiin energiakustannuksiin.

Avustuksen kohteena olevat rakennukset ovat kaikille avoimia vapaan kansalaistoiminnan tiloja. Mukana on kylätalojen ja kotiseututalojen lisäksi muun muassa nuorisoseurantaloja, työväentaloja, kansantaloja ja maamiesseurantaloja.

-Keskeisinä myöntökriteereinä ovat olleet kokoontumis- ja harrastustilojen pinta-ala, energian hinnan nousun vaikutukset talon toimintaan sekä hakijan toimet energian säästämiseksi. Näin toimijoita myös kannustetaan energian säästöön kestävällä tavalla”, Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo kertoo.

-Hakijoita oli erittäin paljon, vielä enemmän kuin seurantalojen korona-avustushakijoita muutama vuosi sitten. Avustukselle on selvästi erittäin suuri tarve, sanoo hakemukset käsitellyt energia-avustuskoordinaattori Elina Vulli.

Kotiseutuliitosta todetaan, että energia-avustus on monille seurantaloille välttämätön pelastuspaketti. Kuluvan talven sähkö- ja lämmityskustannusten nousu on koetellut seurantaloja ylläpitäviä yhteisöjä. Monessa tapauksessa talouden puskurit on jo kulutettu, sillä viime vuosien kokoontumisrajoitukset romahduttivat yhdistysten tulot.

Eduskunta myönsi seurantaloille energia-avustuksen kevään lisätalousarviossaan. Avustuksella pyritään turvaamaan yhteisöllisessä käytössä olevien seurantalojen toimintaedellytyksiä energiakriisin aikana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö delegoi avustuksen neuvonnan, jakamisen ja selvitykset Kotiseutuliitolle, jolla on pitkä kokemus korjausavustuksien jakamisesta seurantaloille. Kotiseutuliitto on huolehtinut opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta seurantalojen korjausavustusten jakamisesta vuodesta 2004 lähtien. Niihin liittyvää neuvontaa liitto on tehnyt jo vuodesta 1984.