Taipale

Taipaleen kylä sijoittuu entisen Suodenniemen kunnan pohjoisosiin Sävinkylän eteläpuolelle ja Leppälammin- ja Lahdenperänkylien väliin, yhtyen luoteessa Porin kaupunkiin nykyään kuuluvan Lavian rajaan.

Märkätaipale on käsittänyt aikoinaan laajan alueen, mihin edellä mainitut kylät ovat myös kuuluneet. Kylän arvellaan syntyneen 1200 luvun vaiheilla. Märkätaipale on ollut muistitietojen mukaan postiosoitteena ainakin 1870 – 1921 välisenä aikana.

Märkätaipale myöhemmin Taipale, sinne oli muodostettu 1540 luvulla kolme taloa, 1750 lohkottiin yksi uudistila ja vielä 1805 lohkottiin ja muodostettiin 2 taloa lisää. Edellä mainittuina vuosina Märkätaipaleessa oli 6 taloa.

Kylä on ollut merkittävä kauppakeskus, sillä siellä on ollut kauppojen ja myllyjen lisäksi merkittävä, parhaana aikana noin 50 henkeä työllistänyt Taipaleen ”kaksiraaminen” saha. Saha sijaitsi Taipaleenjoen varressa. Monen talon työmiehet saivat ansionsa Taipaleen sahalta. Saha paloi, mutta vielä myöhemmin Taipaleen ylisen-kosken kohdalla on sahattu ja sen rakennukset ja koneet ovat vieläkin olemassa. Taipaleenjoen alisen-kosken myllyn alapuolella on ollut myös ”yksiraaminen” saha. Monen rakennuksen katot ovat saaneet päreensä alisen-kosken pärehöylällä tehdyistä päreistä. Taipaleessa on toiminut myös tiilitehdas vielä 1950 luvun puoliväliin asti. Alisen- kosken myllyllä on tehty eri viljalajeista jauhoja. Taipaleen mylly tuotti myös sähköä laajalle alueelle eri kyliin 1920 – 1955 lukujen välissä. Tuohon aikaan jopa katuvalot valaisivat Taipaleen keskustaa.

Taipaleenkylässä oli vielä 1960 luvulla mylly, kaksi kauppaa, baari ja kesällä kioski. Posti noudettiin myös aikanaan Taipaleen kaupan tiskiltä. Kylä koki 1970 ja -80 luvulla muuttotappiota, kun väki kaikkosi kaupunkeihin työn perässä. Tilanne muuttui kuitenkin -90 luvun puolivälin jälkeen ja tällä hetkellä asumattomia taloja ei juurikaan ole. Taipaleen kylä on saanut uusia asukkaita ja lapsiperheetkin viihtyvät.

Leppälammi- Taipaleen kotiseutuyhdistys, jonka toimialueeseen kuuluu Leppälammin, Taipaleen ja Koivuniemen kylät, on perustettu vuonna 2006.