Leppälammi

Leppälammin kylä sijaitsee entisen Suodenniemen kunnan alueella Sastamalan pohjoisosassa, Leppälammen ja Leppijoen länsipuolella. Alueelta on viitisen kilometriä Suodenniemen keskustaan. Sastamalan keskustaan matkaa kertyy vajaa 40 km ja Tampereelle noin 60 km. Leppälammin- ja kuten myös Taipaleen kylä ovat todennäköisesti pitäjän vanhinta kiinteää asutusta, kylien arvellaan syntyneen jo 1200 luvulla. Merkkejä kivikautisista esineistä ja näin ollen asutuksesta on löytynyt Leppälammin- ja Torisevantien varsilta. Torisevanojan alajuoksulla ennen Leppälammia on Sikkaoja, koski jossa on ollut Leppälammin talojen mylly. Taipaleenjoki ja Sävijoki yhtyvät Leppälammin jälkeen Leppijoeksi, joka laskee edelleen Koivuniemenjärveen. Leppälammia halkoo kolme eri läpiajo tietä, Leppälammintie josta erkanee Torisevantie ja Hykkyrintie, nämä molemmat yhtyvät Taipaleentiehen. Torisevantie mainitaan vanhoissa asiakirjoissa Lavia tienä. Nykyinen Taipaleentie onkin rakennettu tieksi vasta 1910 loppupuolella (1919).

Myös Taipaleen koulu on rakennettu (1910- 1972) Leppälammin kylään, Raatsin tilalle. Koulu aloitti vuokratiloissa 1906 Raatsi tilan päärakennuksessa. Tarinan mukaan koulu oli ensin tarkoitus rakentaa Taipaleen kylään, Taipaleessa heräsi kuitenkin epäilyjä, että koulun toiminta aiheuttaa häiriötekijöitä Taipaleen talojen asukkaille.

Alueen mielenkiintoisin nähtävyys on Koskelan museotorppa, joka on idyllinen museomiljöö 1660-luvun rippikoulutupineen. Torpan erikoisuutena on 15 hengen savusauna vuodelta 1906.

Leppälammi- Taipaleen kotiseutuyhdistys, jonka toimialueeseen kuuluu Leppälammin, Taipaleen ja Koivuniemen kylät, on perustettu vuonna 2006.