Koivuniemi

Koivuniemenkylä sijaitsee Taipaleen- ja Leppälamminkylien eteläpuolella, alkaen entisen Suodenniemen kunnan Pohjakylästä läheltä keskustaa. Kylä on muodostunut Leppälammin- ja Taipaleenkylän tavoin kolmen talon ryhmästä n.1300- 1400 luvuilla.

Koivuniemen ”aukeella” huomion kiinnittää edellisiin kyliin verraten ehkä laajemmat viljavat vainiot sekä kaunis vesistö. Leppijoki, Koivuniemen-, Kirkko- ja Kourajärvi muodostavat yhdessä noin 260 hehtaarin kokoisen vesistökokonaisuuden. Koivuniemenjärvi on matalahko ja polvekkeinen ja sitä ympäröivät pellot. Varsinkin keväisin järvelle kerääntyy muuttomatkalla pysähteleviä lintuja runsaasti, erityisesti joutsenia, hanhia ja sorsia. Lintuharrastajien keskuudessa Koivuniemenjärvi on nykyisin erittäin suosittu muuttolintujen ”bongauspaikka”. Leppälammista Koivuniemenjärveen laskevan joen ylittävä silta on ollut alkujaan kaksiarkkuinen, joten vedenkululle on ollut kolme eri aukkoa. Koivuniemenjokeen sillan rakentaminen ja myös sillan ylläpitokustannukset ovat olleet esillä ja käsittelyssä ainakin vuonna 1819, kertoo Turun maakunta-arkisto.

Heikkilän maatila, mikä on aiemmin ollut Pukka niminen talo, on ajan saatossa kokenut monia muutoksia. Heikkilän pihapiiriin alettiin vuonna 1939 rakentaa ”kunnalliskotia” eli vanhainkotia vanhusten hoitopaikaksi. Maatamme kohdanneet sodat pitkittivät rakentamista mutta rakennus saatiin silti vesikattoon vuonna 1940. Vallineista oloista huolimatta vanhainkoti vihittiin käyttöön jo vuonna 1943.

Koivuniemen kylässä kauniissa maalaismaisemassa vanhainkoti jatkoi toimintaansa aina vuoteen 2011, minkä jälkeen sen toiminta valitettavasti loppui. Monien mielestä päätös oli erittäin valitettava, sillä Heikkilän Toimintakeskus oli merkittävä työnantaja ja työllisti paikkakunta- ja naapurikuntalaisia lähes kuusikymmenvuotisen toimintansa ajan. Nyt paikka odottaa uutta omistajaa ja samalla laajoihin tiloihinsa uutta toimintaa. Aika näyttää onko tehdyt päätökset ollut oikeita.

Koskelan museotorppakin sijaitsee Koivuniemen kylässä, Leppälamminkylän Torisevajärven rannalla, mutta aivan Koivuniemenkylän pohjoiskärjessä.

Leppälammi- Taipaleen Kotiseutuyhdistys, jonka toiminta-alueeseen kuuluu Leppälammin, Taipaleen ja Koivuniemen kylät, on perustettu vuonna 2006.