Leppälammi-Taipaleen kotiseutuyhdistys osallistuu vuoden 2021 Avoimet kylät -tapahtumaan verkossa tarjoamalla kaikkien käyttöön karttapohjan ja esitteen kyläkirjan tapahtumapaikoista.
Missä sijaitsikaan Rosenlewin metsäyhtiön varastoalue? Missä on harjoitettu tukinuittoa tai tiilien valmistusta?
Tutustu esitteeseen Kyläkierros historiaan (1)
.. ja avaa kartta tästä.
Nappaa siis polkupyörä tai mopo alle ja tutustu alueen monipuoliseen historiaan!
Leppälammin ja Taipaleen kylät sijaitsevat Sastamalassa, entisen Suodenniemen kunnan alueella, kaupungin pohjoisosassa. Suodenniemen keskustaan matkaa kertyy noin 5 km ja Sastamalan keskustaan vajaa 40 km. Alueella toimii kyläyhdistyksen tavoin Leppälammi- Taipaleen Kotiseutuyhdistys ry. Yhdistyksen toiminta-alueeseen kuuluu myös Koivuniemen kylä samalta alueelta.
Tutustu kyliin: LEPPÄLAMMI TAIPALE KOIVUNIEMI
KYLÄKIRJA JOHDATTELEE LUKIJANSA KYLIEN PAIKALLISHISTORIAAN JA MUISTELMIIN
Vuosien työ kyläkirjan eteen on saatettu kunnialla päätökseen ja työn tuloksena voimme nyt ylpeänä esitellä tätä upeaa teosta! Hyvän kuvauksen kirjan sisällöstä antaa kirjatoimikunnan kirjoittama lukijalle osuus.
Kirjan nimi ”Parisiltojen Kahtapuolen” viittaa siihen, että kirjassa käsitellään lähinnä Leppälammin ja Taipaleen kylien nykyisiä ja entisiä asuinsijoja ja näiden asukkaita. Taipaleen- ja Sävijoen ylittävistä silloista on käytetty kahdenlaista nimeä – on Parinsillat tai Parisillat, riippuen vähän miten kukin sen on puhekielessään “vääntänyt”.
Kyläkirjan tekemiseen heräsi kiinnostus jo v. 2006, kun kotiseutuyhdistys oli syntymässä. Joten aikaa on kulunut ja kirjaa on odotettu useiden vuosien ajan. Kuten lukija saattaa tietää, että kirjan aineiston keräämiseen, kirjoittamiseen ja viemiseksi maaliin eli kirjaksi, tarvitaan muutakin kuin kiinnostusta ja innostusta. Päämäärään päästiin vihdoin muutaman henkilön ja ammattilaisen voimin. Kirjoituksien ja muisteluiden lähteitä, kirjoittajia ja kotiarkistoja on ollut käytössämme kymmeniä, teille kaikille iso kiitos, ilman teitä moni asia olisi jäänyt arvailujen varaan. Olette myös tehneet arvokkaan työn säilyttäessänne paikallista historiaa ja muistoja jälkipolville.
Tämä kirja, kuten edellä kerrottiin, käsittelee kylissä olevia taloja ja niistä erotettuja tiloja, torppia ja mäkitupia. Tähän on pyritty löytämään kaikki asumukset ja asuinpaikat, jotka ovat nykyisin olemassa tai sitten ovat jo hävinneet. Talot ja asunnot eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä, vaan ovat sattumanvaraisesti teksteihin sijoitettu. Sotien aikakausia emme ole merkittävästi käsitelleet, sillä niiden tapahtumista on jo aiemmin suodenniemeläisissä teoksissa ansiokkaasti kerrottu.
Teillä lukijoilla saattaa olla eri muistikuvia ja näkemyksiä asioista mitä tässä teoksessa kerrotaan. Olemme kuitenkin koittaneet mahdollisimman avoimesti pyytää kirjaan aineistoa, eli hyvin monella on ollut mahdollisuus vaikuttaa kirjan sisältöön. Olemme myös pyrkineet kunnioittamaan ihmisten omia toiveita ja näkemyksiä, miten heidän historiaansa kerrotaan. Sen kritiikin ja arvostelun mitä kirja aiheuttaa, olkoonkin kuin mainosta tälle teokselle.
Asuinpaikat ja asukkaat mitä tässä on esitelty, eivät välttämättä ole olleet ensimmäisiä asukkaita kyseisellä paikalla, mutta kuitenkin ensimmäisiä tiedossamme olevia asukkaita. Joku omistussuhde saattaa puuttua, koska tilat ovat vaihtaneet omistajaa ja vuokralaista lyhyin aikavälein. Muistitiedoilla on ollut iso merkitys vanhemmissa jo hävinneissä asuinsijoissa, mutta näillekin olemme tutkimuksissamme löytäneet todisteita. Torpan ja mäkituvan määrittäminen on ollut monella tapaa tulkinnanvaraista. Vuokrasopimukset ovat olleet aluksi suullisia ja vasta vuonna 1893 annettu asetus määräsi, että sopimukset on tehtävä kirjallisesti.
Jos jokin kirjoitus tai kuvaus paikoista ei istu nykyiseen maisemaan, niin se saattaa johtua siitä, että talot ovat vuosien saatossa vaihtaneet paikkaa. Tilusjärjestelyjä on tehty niin talojen kuin kylienkin välillä useampaan kertaan. Hyvä on lukijan myös huomioida, että Raatsin, Sepän ja Kiilin talot omistivat maata Taipaleessa eli siten alue on osa Leppälammin kylää. Tällä alueella sijaitsee muun muassa Taipaleessa Märkätaipaleen saha ja Raatsin Myllymäki ja tästä lohkotut tilat. Myös tiet ovat kulkeneet paikoitellen hieman eri kohdista kuin nykyään. Samaten jotkut talojen asukkaat ovat vaihtaneet sukunimensä useampaan kertaan. Siinä on ollut meillä kirjoittajillakin välillä haastetta pysyä näiden henkilöiden perässä.
Kotiseutuyhdistys toivoo, että kirja palauttaa mieliinne muistoja vanhemmille lukijoille ja antaa uutta tietoa jälkipolville. Kiitämme vielä kaikkia niitä henkilöitä, jotka ovat jaksaneet menneitä asioita muistella ja lähettäneet meille kirjoituksiaan. Niitä on tullut runsaasti ja yllättäviltäkin tahoilta. Kiitokset ansaitsevat myös kaikki ne, ketkä ovat olleet varoja keräämässä yhdistykselle, jotta kirja saatiin toteutettua, ilman heidän pitkäjännitteistä työtään ei kirja nyt olisi käsissäsi. Kiitos myös kaikesta kannustuksesta, jota olemme saaneet tämän kirjoitustyön aikana. Nyt meillä on koottuna palanen kahden kylän historiaa Parisiltojen kahtapuolen.
Jorma Viljanen, Johanna Seppä ja Saija Takala
PARISILTOJEN KAHTAPUOLEN -kirjoja on myynnissä Suodenniemen Kukkakaupassa, Tyrvään Kirjakaupassa, sekä Taipaleessa Marja-Liisa puh: 050 3248 671, tai Johanna puh: 050 4117 461 tai Leppälammilla Jorma puh: 040 5194 678. Kirjan hinta 38 euroa.
Kysy tarvittaessa myös toimitusta postitse. Postikulut lisätään hintaan.
Kyläkirjaamme luetaan jo neljässä eri maassa. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja jopa Australiassa asti. Osta muistoksi tai lahjaksi, sillä sinullekin tulee hetkiä, jolloin haluat muistella menneitä aikoja Leppälammilla ja Taipaleessa.
Kirjan sisällysluetteloon voit tutustua klikkaamalla viereistä linkkiä –>Parisiltojen Kahtapuolen, sisällysluettelo