Turun reissu 5.6.2015

Tämän vuoden perinteinen kesäretki suuntautui Turun seudulle. Matkaan lähdimme aamun koitteessa. Matka taittui sujuvasti ja aamukahville poikettiin Aurassa. Mielenkiintoisen efektin alkumatkalle antoi tieto juomaveden saastumisesta Maskun alueella, jonne olimme menossa lounaalle. Onneksemme kuitenkin Kiisan-Pirtin omistaja vakuutti tilanteen olevan hallinnassa, joten meidän ei tarvinnut alkaa etsimään uutta lounaspaikkaa kesken reissun.

Aamukahvien jälkeen suuntasimme matkamme Aurasta Arabian tuotannosta poistuneisiin tuotteisiin erikoistuneeseen, Wanhat Kupit myymälään, joka sijaitsee Turun Maariassa. Siellä sitä oli myytävänä kuppi poikineen Arabian antia 1800-luvulta 2000-luvulle. Myymälä, joka toimii myös verkkokauppana, oli uskomattoman hieno ostosparatiisi, varsinkin jos tiesi mitä etsiä. Sieltä kyllä löysi helposti täydennystä omaan astiastoon, sillä valikoima oli valtava.

Kuppikaupasta matka jatkui Maskuun, Kiisan-Pirttiin, jossa saimme nauttia maittavan lounaan mielenkiintoisessa miljöössä. Yritys on toiminut jo 70-luvulta lähtien ja on tullut tunnetuksi erinomaisesta ruoasta ja hyvästä palvelusta. Tätä ei käynyt kiistäminen, sillä ruoka oli juuri sitä, mitä oli ennalta luvattu.

Maskusta jatkoimme sitten matkaa Turkuun. Turun linnassa meitä odotti opas Elina, joka kierrätti meitä pitkin kapeita käytäviä, erikoisia huoneita ja mahtavia saleja, kertoen samalla erittäin mielenkiintoista historiaa linnan vaiheista, käyttötarkoituksesta ja asukkaista eri aikakausilta.

Linnasta lähdettiin sitten bussilla oppaan kanssa kohti Luostarinmäen käsityöläismuseota. Ulkoilmamuseo sijaitsee Turun keskustassa. Alue on arvokas kokonaisuus ja se on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi sijaintinsa ansiosta Turun palosta vuonna 1827. Museon alueella on 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettuja kortteleita, jotka koostuvat alkuperäisillä paikoillaan säilyneistä puutaloista. Elina kertoi meille alueen asukkaista ja käsityöläisten elämästä alueella. Taloihin oli sisustettu kaupunkikäsityöläisten verstaita ja koteja, joita saimme käydä ihastelemassa ja tunnustelemassa entisajan elämänmenoa. Kohde oli todella mielenkiintoinen ja pisti miettimään miten paljon vähemmällä sitä ovat ihmiset tulleet toimeen, verraten nykypäivään.

Luostarinmäeltä matkamme jatkui kohti Turun tuomiokirkkoa. Kirkon historia on erittäin monivivahteinen ja ilman opastusta olisi kyllä paljon tietoa jäänyt pimentoon. Elina kertoi meille ansiokkaasti kaikista kirkon vaiheista ja siellä sijaitsevista muistomerkeistä ja hautakappeleista.
Kokonaisuudessaan yli kolmen tunnin opastettu kierros näissä kolmessa kohteessa oli todella mielenkiintoinen ja mieliinpainuva. Kiitos siitä kuuluu ehdottomasti oppaallemme. Kirkolta suuntasimme matkamme vielä Kauppakeskus Hansaan, jossa oli mahdollisuus tehdä ostoksia ennen kotimatkalle lähtöä.

Kiitos vielä Leppälammi- Taipaleen Kotiseutuyhdistyksen puolesta kaikille matkaan osallistuneille. Oli mukava reissata kanssanne. Ensikesänä mennään taas!

Alla kuvatunnelmia reissusta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.