Heimola

Historiaa:heimola_3
Heimolan seuraintalo edustaa rakennusaikansa kansallisromantiikkaa. Talo on rakennettu Keikyän nuorisoseuran ja Keikyän Maamiesseuran yhteistoimin vuonna 1915. Talon piirustukset laati Klubi-askin kanteen F. Rekola. Kustannusarvioksi tuolloin tuli 11 091 markkaa ja 50 penniä. Tupaantuliaisia päästiin viettämään 28.11.1915. Väkeä oli koolla 400–500 henkeä.

Heimola muodostui kulttuurin kehdoksi. Sieltä lähdettiin henkisiin kilpailuihin laulamaan, lausumaan ja näyttelemään. Voimistelu- ja tanhujoukkueet menestyivät. Talo oli kesä- ja talviurheilujen keskuspaikka. Kun nuoriso alkoi vaatia elokuvia paikkakunnalle, tehtiin elokuvahuone. Peräseinän pienet aukot ovat vielä muistona noilta ajoilta. Elokuvakone on myös paikoillaan.

1970 ja 1980 –lukujen vaihteessa Heimola pääsi valtion budjettiin varattuun työväentalojen kunnostamisprojektiin. Vuonna 1987 perustettiin Heimolatoimikunta ja peruskorjauksen toimeenpanijaksi ja vetäjäksi valittiin Pentti Ojala. Seuraintalo piti saada vastaamaan nykyajan vaatimuksia niin, että vuosisadan alun hengen mukainen asu tuli säilyy.

Saneeraus oli suunniteltu toteutettavaksi kolmen vuoden kuluessa. Heimolaan uusittiin sähköistys, vedettiin vesi- ja viemärijohdot, uudet ikkunalasit, lämmityskattila ja öljysäiliöt. Talo maalattiin sisältä ja samalla laitettiin puolipaneelia ja jugend-tyyliset seinätapetit. Sisävessat löysivät paikkansa entisen narikan paikalta. Katto vaihdettiin tiilikatosta kevyeksi peltikatoksi. Keittiöstä tuli tilava ja toimiva: hella, astiainpesukone, kylmiö, jääkaappi, sekä ruoka- ja kahviastiastot lisättiin kalustoon.

23.3.1990 olivat uudistetun Heimolan tupaantuliaiset. Kunnostustöihin oli osallistunut 137 talkoolaista, jotka tekivät 5 126 talkootuntia. Kustannusarvio entisöinnille oli 550 000 markkaa. Tupaantuliaisiin mennessä oli käytetty 250 000 markkaa. Rahalahjoituksia oli saatu yksityisiltä henkilöiltä, järjestöiltä, pankeilta ja kunnalta. Entisöinnin pääasiallinen rahoittaja oli Opetusministeriö.

Heimolasta on muodostunut suosittu juhlapaikka, jossa on tilaa pienille ja isoille perhe-, joulu-, yritys-, seura- ja yleisöjuhlille sekä kokouksille ja muille tilaisuuksille. Vieraita mahtuu taloon 360 henkeä.