Elämää Honkolassa 1940

Honkolan koulu. Opettajina Matti Laine ja Aino Lehtinen. Kuva Anneli Madekiven kokoelmista.

Honkolan koulu. Opettajina Matti Laine ja Aino Lehtinen. Kuva Anneli Madekiven kokoelmista.

Kevätlukukausi 1940 alkoi. Honkolaan tuli kevätlukukaudeksi paljon uusia oppilaita, koska Karjalan Kannakselta ja muualta Karjalasta asukkaat siirrettiin muualle Suomeen. Keikyään tulivat Kaukolasta evakuoidut ja heidän lapsensa aloittivat koulun uusissa olosuhteissa. Oppilaita oli valtavan paljon. Keski- ja yläluokissa oli 40 oppilasta joka luokalla.

Honkolan koululla keittola, joka sijaitsi alakoulun maantien puoleisessa päädyssä, toimi koko sota-ajan normaalisti. Keittäjänä oli silloin toinen Laakson kaksosista, muistaakseni Paula. Viikon kuudelle päivälle oli seuraavia ruokia: kahtena päivänä perunakeittoa, hernekeittoa, jossa oli läskinpalasia, kauravelliä, puolukoista ja ruisjauhoista valmistettua puuroa sekä ohraryynivelliä.

Keski- ja yläluokan tytöistä kaksi rinnakkain istuvaa olivat viikon kerrallaan järjestäjinä. He olivat myös saman viikon ruokajärjestäjiä ja keittäjän apuna keittolassa. Toimme keittäjän kanssa suuren metallisen ruokatonkan pikkurattailla yläkoulun käsityöluokkaan. Ensin laitettiin suuri vanerilaatta kahden höyläpenkin päälle ja sen päälle riveihin ruualla täytetyt emalikipat. Kun oli syöty, menivät ruokajärjestäjät tiskaamaan keittäjän avuksi keittolaan. Silloin oli myös pojilla omat työnsä. He kantoivat lämmityspuut luokkiin muurin viereen. Kevätlukukaudella opettaja Ahtola muutti pois Keikyästä ja väliaikaiseksi opettajaksi kolmannelle luokalle tuli Hilja Heinonen kuukaudeksi. Kun aloitimme neljännen luokan syksyllä 1940, meillä oli jälleen uusi opettaja Aino Lahtinen. Hänestä tuli pitkäaikainen keskiluokan opettaja.
K.Siivonen koonnut Anneli Madekiven muistelmista.